Peguam Las Vegas dalam Skim Ponzi Setengah Bilion Dolar Memberi  juta kepada Bookie
Toto

Peguam Las Vegas dalam Skim Ponzi Setengah Bilion Dolar Memberi $4 juta kepada Bookie

Seorang peguam Las Vegas yang dituduh terlibat dalam skim Ponzi $450 juta menggunakan wang pelabur $4 juta untuk membayar bookienya, menurut Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa.

Matthew Beasley
Matthew Beasley, dalam gambar, ditembak di dada dan bahu selepas melambaikan pistol ke arah ejen FBI yang menghubungi rumahnya untuk menyoalnya mengenai dakwaan skim Ponzi. (Imej: Wall Street Journal )
Suruhanjaya itu pada hari Selasa memfailkan saman persekutuan terhadap Matthew Beasley, 49, pemilik Beasley Law Group.

Saman itu mendakwa Beasley dan yang lain menjual kepentingan palsu pelabur dalam penyelesaian tort insurans, mendakwa mereka akan menerima pulangan pelaburan 12.5% ​​asas setiap 90 hari.

Tetapi Beasley dan rakan-rakannya membelanjakan harta mewah, jet peribadi, bot, dan kenderaan mewah untuk diri mereka sendiri dan saudara-mara mereka. Mereka juga membayar hutang perjudian Beasley yang luar biasa, menurut aduan itu.

SEC mendakwa bahawa sekurang-kurangnya $449 juta diluluskan melalui akaun Beasley Law Group dari 2017 hingga Mac 2022, walaupun jumlah sebenar yang dilaburkan tidak diketahui semasa tuntutan mahkamah difailkan.

Kebuntuan Bersenjata, Pengakuan
Tuntutan SEC boleh menjadi pelopor kepada pendakwaan jenayah persekutuan. Tetapi pada masa ini satu-satunya pertuduhan jenayah yang dihadapi Beasley adalah kerana menarik pistol ke arah ejen FBI beberapa saat sebelum mereka menembaknya.

Apabila FBI menghubungi rumah Beasley di Las Vegas pada 3 Mac untuk menyoalnya tentang dakwaan skim Ponzi, peguam pada mulanya mengacukan pistol ke kepalanya. Kemudian dia mengarahkannya ke arah ejen persekutuan dalam “gerakan menyeluruh,” menurut aduan itu. Itu mendorong ejen melepaskan tembakan, menembaknya di dada dan bahunya.

Walaupun mengalami kecederaan, Beasley enggan keluar dari harta itu, yang menyebabkan FBI memanggil perunding. Semasa kebuntuan, dia mengaku bersalah dalam skim itu, menurut tuntutan mahkamah SEC.

Beasley menghabiskan empat hari di hospital sebelum dia dibebaskan ke dalam tahanan Marshal AS. Dia didakwa dengan satu tuduhan menyerang seorang https://digitalrightslac.net/ pegawai persekutuan.

Tawaran Peguam ‘Dibuat-buat’
Turut dinamakan dalam saman SEC ialah Jeffrey Judd, pemilik sebuah syarikat bernama J&J Entities, dan beberapa pekerjanya. Judd adalah penganjur utama skim itu, menurut SEC.

Dia memberitahu pelabur dia mempunyai perniagaan pembiayaan litigasi dengan Beasley. Judd mendakwa ini memudahkan akses kepada peguam kecederaan https://imbuecellars.com/ peribadi yang pelanggannya mempunyai penyelesaian dengan syarikat insurans.

Beliau berkata pelanggan bersedia untuk membayar premium untuk mendapatkan sebahagian daripada penyelesaian mereka lebih awal, dan bukannya menunggu pembayaran insurans.

Beasley mengaku semasa kebuntuan bahawa “Dia mendapat nama peguam untuk skim itu, tetapi ‘Saya tidak pernah bercakap dengan mereka,'” menurut tuntutan mahkamah. “Dia mengaku bahawa apabila Jeffrey Judd menemui lebih https://filmstory.org/ ramai pelabur, ‘Saya membuat lebih banyak perjanjian peguam dan terus mengembangkannya.’”